Tuesday, October 17, 2006

Earthquake 1989

Op 17 oktober 1989 heeft de Bay Area zijn laatste grote aardbeving meegemaakt, Loma Prieta. Zes miljard dollar schade, 63 doden en 16000 onbewoonbare huizen waren het gevolg. Een deel van de Bay Bridge (die grote brug waarvan de poten op 50 meter van ons appartement staan) stortte in, en de electriciteit werkte dagenlang niet of niet zoals zou moeten. Nog steeds worden overal verstevigingswerken uitgevoerd (aan de Bay Bridge, aan de metrotunnels,...).

Vandaag wordt in de krant uitgebreid teruggekeken op de aardbeving, en worden ook allerlei nieuwe statistieken op ons los gelaten: we hebben blijkbaar 62% kans dat een aardbeving met een kracht van meer dan 6.7 op de schaal van Richter de Bay Area treft voor 2032, en we hebben 80% kans dat een aardbeving met een kracht tussen 6 en 6.7 de Bay Area treft in die periode. Leuke vooruitzichten nietwaar?

Toch zijn ook Dave en ik beginnen nadenken over de maatregelen die we moeten treffen: een watervoorraad opslaan (in ons mini-appartementje), zaklampen op strategische plaatsen bewaren (naast het bed, aan de voordeur), etenswaren kopen die we niet moeten koken (voor het geval de electriciteit uitvalt),... Ik ga deze week nog een 'survival kit' bestellen waar we ook belangrijke documenten in kunnen bewaren (dan moet je enkel dat meenemen als je het appartement moet ontruimen). Al die maatregelen zijn natuurlijk alleen maar nuttig als de aardbeving plaatsvindt tussen 9 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends wanneer wij samen in het appartement zijn. ;-) Daarom hebben we ook nog een plaats afgesproken waar we op elkaar zullen wachten moesten we niet meer in het appartement binnen mogen / kunnen. En nu maar hopen dat we al die voorzorgsmaatregelen nooit moeten uittesten...

2 Comments:

Blogger @nn said...

En wist je dat:

-je nooit naakt mag slapen, want dan moet je eerst nog kleren zoeken als je plots je bed uitgeshaked wordt!
-je altijd een paar schoenen onder je bed moet staan hebben, omdat je anders eerst nog naar schoenen moet zoeken en blootvoets is uit den boze met al die glasscherven als je ramen aan diggelen gebeefd zijn.
-je de slaapkamerdeur moet open laten, want de muren scheef kunnen trekken bij een beving of aardverschuiving en de deur vast gaat zitten en je dus niet buiten kunt.

Moet ge er nog hebben?

11:50 PM  
Blogger marijke said...

Nee, dank je, ik heb schrik genoeg. ;-) Je kan je toch nooit helemaal voorbereiden, maar het is goed om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Waarschijnlijk ben ik tijdens de volgende aardbeving aan het fitnessen en zal ik dus in mijn bezwete kleren en zonder papieren of geld moeten rondlopen...

8:36 AM  

Post a Comment

<< Home