Sunday, November 11, 2007

Boot vs Brug

Eerder deze week is het Cosco Busan containerschip tegen een pijler van de Bay Bridge gevaren. Niemand weet hoe dat is kunnen gebeuren want die pijlers zijn gigantisch en van ver te zien, maar blijkbaar heeft de kapitein er toch eentje gemist (of beter: geraakt). Nu blijkt dat diezelfde kapitein de voorbije jaren al 4 keer ergens is tegengevaren, maar blijkbaar is dat geen reden om iemand zijn 'vaarbewijs' af te nemen.


Bijgevolg dobberen er nu 58000 gallons olie in de baai en de oceaan net voor de baai. Helaas gaat het om stookolie wat zeer moeilijk op te kuisen is: slechts een gedeelte is zichtbaar (de welbekende zwarte smurrie), het residu zakt naar de bodem (waar het alle leven aantast) of vervliegt (als giftige damp). De eerste met olie besmeurde dieren (waaronder meeuwen, pelikanen, zeeleeuwen,...) zijn al gevonden (of gestorven). Deze hersft moeten nog zalmen en haringen door de baai passeren op weg naar de Sacramento en Feather rivieren, en ook vele trekvogels worden hier verwacht om te overwinteren in de 'wetlands'. Experts verwachten een grote natuurramp, waarvan de gevolgen nog jaren zullen aanslepen.Een van de onmiddellijke gevolgen is dat het Dungeness krab-seizoen waar heel San Francisco (including me) op zat te wachten, is uitgesteld. D'er wordt nu wel krab ingevoerd maar lang niet genoeg om aan de vraag te beantwoorden.

4 Comments:

Blogger RenĂ© said...

Marijke,

Dit is een vreselijke gebeurtenis. Ik hoop dat het toerisme en de fona en flora er niet te veel zal onder lijden.
Ik heb de beelden kort na het gebeuren hier op de Belgische TV gezien.
Kennen ze ramp toerisme ook in Amerika?
Groetjes en je hebt een prachtige Blog René (AA Eagle)

9:17 AM  
Blogger Kasaka said...

Echt om razend van te worden, zoiets! Je laat toch iemand, die al vier ongelukken heeft veroorzaakt, geen 300 voet schip varen? Grrrr!!!!

10:44 AM  
Blogger Kristel Holsbeek said...

ik vind het heel erg...maar die captain dat hangt af onder welke vlag en welke maatschappij edm. Spijtig genoeg zijn ze niet allemaal even streng.

5:56 PM  
Blogger Annemiek said...

Ik had wel iets op de radio hier over gehoord, maar wist niet hoe erg het was. Vreselijk dat de dieren eronder lijden.

10:12 AM  

Post a Comment

<< Home