Friday, April 13, 2007

Dentist

Ooit moest het ervan komen, en maandag was de heuglijke dag: Ik ben voor het eerst naar een Amerikaanse tandarts geweest. ;-) 't Was maar voor een jaarlijkse controle, maar dat is al genoeg om mij doodsbenauwd te maken (ik heb schrik van tandartsen, ook al hebben die mij nog nooit iets misdaan). En de gedachte aan de rekening achteraf deed me helemaal in angstzweet uitbreken...

Maar het viel al bij al nog mee. Ik heb een tandarts gekozen via de website van onze 'dental insurance' (geselecteerd op website, yelp-score en nabijheid), een afspraak gemaakt, en al mijn moed bij elkaar geschraapt. 't Was toch een andere ervaring dan in Belgie: Hier moet je eerst een ellenlange vragenlijst beantwoorden (waarvan je de helft niet begrijpt omwille van al de medische termen) vooraleer de assistent-tandarts je tanden schoonmaakt, x-rays maakt van al je tanden en je 'prepareert' voor de tandarts. Die doet dan het 'exam'.

Conclusie: Er moet een vulling vervangen worden dus maandag mag ik weeral terug (joepie!). En doordat ik zoveel tandenknars ('grinding' noemen ze dat hier, weeral wat bijgeleerd), heb ik ook wat probleempjes gekregen met mijn tandvlees (en dat zou ook mijn hoofdpijnen moeten verklaren, volgens de tandarts). Voor dat tandenknarsen moet ik een 'periodontist' gaan bezoeken, nog nooit van gehoord (maar da's blijkbaar een 'tandvleesspecialist' waar ik nu dus ook al schrik van heb en ik heb er nog nooit een gezien), en moet ik 's nachts een 'nightguard' dragen. En sinds ik naar de tandarts geweest ben, heb ik tandpijn, denk ik de hele tijd 'niet tandenknarsen' en durf ik dus mijn mond niet meer dichtdoen. ;-)

Het goede nieuws: De hele afspraak heeft me niks gekost! Alle kosten werden gedragen door de verzekering (behalve de 'nightguard', daar moeten we 1/3e zelf van betalen), en de receptioniste zei dat ze zelden zo'n goede 'dental insurance' ziet. Da's dan toch iets dat Genesys goed geregeld heeft. ;-)

2 Comments:

Blogger Sylvia said...

Hoi marijke,
Ben laatst ook voor het eerst bij een Amerikaanse tandarts EN zo'n periodontist geweest. Bij de eerste afspraak gaan ze dan je tandvlees "opmeten" (is niet vervelend) en daarna moest ik twee "deep cleaning" sessies ondergaan maar die worden gewoon verdoofd. Is wel een lange behandeling (2x een uur) maar dan ben je er ook voor een heeellleee lange tijd vanaf.
Groetjes uit Vienna/VA

4:59 AM  
Anonymous petra van dijk said...

Wij moeten binnen kort ook weer eens op pad. Moet er hier nog 1 zoeken. Ik geef er niet veel om maar leuk is anders.

Wel fijn dat je verzekering goed bloijkt te zijn.

gr Petra

6:32 PM  

Post a Comment

<< Home