Friday, May 16, 2008

(Eindelijk) Gay Marriage

Californie is sinds gisteren de tweede staat in de USA waar 'same sex couples' kunnen trouwen, en dat zorgt hier voor heel wat vreugdetaferelen.

In februari 2004 besliste Gavin Newsom, toen toch al een maand burgemeester van San Francisco, om 'marriage licenses' uit te reiken aan homosexuele en lesbische koppels die wilden trouwen. Op minder dan een maand tijd werden duizenden 'same sex couples' in de echt verbonden, tot 's nachts werd er doorgewerkt om iedereen getrouwd te krijgen. Volgens vele Amerikanen is dit een van de belangrijkste redenen waarom toen opnieuw Bush en geen democraat in het Witte Huis werd gekozen. In augustus 2004 werden al deze huwelijken ongeldig verklaard. De stad San Francisco en enkele koppels spanden een procedure aan bij het Supreme Court of California, en ze hebben nu gelijk gekregen. In zijn motivatie zei Ronald George, de republikeinse (!!!) voorzitter van het Supreme Court, dat 'alle Californiers het fundamenteel en grondwettelijk recht hebben een familie te vormen, zonder discriminatie van geslacht'.

Helaas is dit niet het laatste woord dat hierover gezegd wordt. Tegenstanders willen een grondwetswijziging om het huwelijk enkel toe te staan voor heterosexuele koppels. Waarschijnlijk wordt daar in november over gestemd. Maar voor het zover is, zullen er hier heel wat huwelijksfeestjes georganiseerd worden (en da's heel goed voor de Amerikaanse economie)...

1 Comments:

Anonymous Peter said...

Applaus!

Ik weet dat het in de VS een bijzonder geladen en complex thema is (met stevige emoties bij alle betrokken partijen),
maar hier in Antwerpen beginnen de 1e gay couples al te scheiden, na het homo huwelijk.

Bewijst dat we echt in niets verschillen :-)

8:39 AM  

Post a Comment

<< Home