Thursday, May 24, 2007

Free Willy!!!

Op 15 mei werden ze voor het eerst gespot: een moeder 'humpback whale' en haar kalf, die samen de Sacramento River waren opgezwommen. Zomaar even 94 miles (om een ruwe schatting te krijgen in kilometers, maal 1.4) in de verkeerde richting. Dit heeft een heel debat over het al dan niet terug begeleiden van de dieren naar de oceaan op gang gebracht. Want het is wel duidelijk dat de walvissen niet uit zichzelf terugkeren, ze zijn een beetje het noorden kwijt blijkbaar.

Ondertussen werden al verschillende pogingen gedaan om de dieren de weg te wijzen (o.a. met bootjes achter hen varen, veel lawaai maken, het geluid van een groep 'humpback whales' laten horen,...) maar tot hiertoe zonder resultaat. De laatste poging om de walvissen terug in de juiste richting te sturen (terug naar de oceaan dus), werd vandaag gestart: De geluiden van jagende 'killer whales' worden achter hen in de delta afgespeeld, in de hoop dat de 2 walvissen in de andere richting zullen zwemmen. Ja, ja, psychologische oorlogsvoering. ;-)

Experts vrezen ondertussen dat de dieren, als ze al terug naar de oceaan geraken, daar een makkelijke prooi zullen vormen voor de echte 'killer whales' aangezien ze erg verzwakt, gestresseerd en zelfs gewond (beide dieren hebben diepe snijwonden, waarschijnlijk van de kiel of propeller van een schip) zijn.

Om echt op Amerikaanse commerciele wijze te eindigen: Sinds vanmiddag zijn de pogingen om de walvissen terug naar de oceaan te krijgen, stopgezet. Officieel is beslist om de walvissen een paar dagen rust te gunnen en te hopen dat ze uit zichzelf terug zullen keren, maar het is wel duidelijk dat deze beslissing ook iets te maken heeft met het feit dat er hier een lang weekend aankomt (en er dus horden dagjesmensen op deze 'attractie' zullen afkomen)...

1 Comments:

Blogger Kasaka said...

Ach ja, aan de andere kant zal dat ook de humpback whales weer in de aandacht brengen en zullen donaties om walvissen te ondersteunen waarschijnlijk weer flink omhoog gaan. Dat is ook Amerikaans :). We zijn niet alleen over-commercieel, er slaat ook een zeer vrijgevig hart in de meeste Amerikanen.

4:21 PM  

Post a Comment

<< Home