Monday, June 26, 2006

SF Gay Pride

Zondag ging in San Francisco de jaarlijkse Gay Pride Parade door, en Dave & ik zijn natuurlijk gaan kijken. We hadden er zoveel over gehoord, en misschien waren onze verwachtingen daardoor iets te hoog gespannen, want we waren eigenlijk een beetje teleurgesteld dat het er zo 'normaal' aan toe ging. Misschien zijn de Amerikaanse en Belgische verwachtingspatronen toch een beetje verschillend. ;-) Ik zal later proberen om foto's toe te voegen, want ik weet nog niet juist hoe dat moet.

Zondagochtend om 9.30 uur stonden Dave & ik dus op de hoek van Powell en Market om de jaarlijkse hoogdag van de 'gay, lesbian, bi, transgender and transsexual people' mee te maken (ja, ja, iedereen moet hier apart vernoemd worden anders is het niet politiek correct) samen met enkele honderdduizenden anderen. De parade zelf begint met de 'dykes on bykes', da's een contingent lesbische vrouwen op moto's. Fantastisch om te zien, ik denk dat er makkelijk enkele honderden moto's meereden en de vrouwen zijn meestal speciaal aangekleed (of uitgekleed). De rest van de parade is mooi opgedeeld volgens categorie: je hebt de meer 'normale' afdelingen (groeperingen die aandacht vragen voor bepaalde problemen zoals aids of adoptie, ouders van homosexuele kinderen,...), de iets 'extremere' afdelingen (leather clubs,...), een hele hoop politici (waaronder onze yummy-yummy-burgemeester Gavin Newsom - je moet die kerel eens googelen dan weet je wat ik bedoel, en Anne, hij is single! -), een hele hoop reclamewagens,... In totaal heeft de parade zo'n 4 uur geduurd, echt onvoorstelbaar. Tegenover ons (aan de andere kant van de straat) stonden de tegendemonstranten (god is tegen homo's, jullie gaan allemaal naar de hel,...). Heel leuk om te horen en te zien hoe de mensen daar dan tegeningaan, en ook wel raar dat die mensen toch de kans krijgen om hun mening te verkondigen tijdens het 'gay evenement' van het jaar.

Sommige stukken van de parade zijn echt ontroerend (als je zo'n mama ziet rondlopen naast haar homosexuele zoon met een bord 'proud mom' dan doet dat wel effe iets met je omdat je weet dat dit in sommige stukken van de VS absoluut niet vanzelfsprekend is), sommige stukken zijn hilarisch (cowboys die in onderbroek op een grote truck staan te 'square dancen', hondjes die helemaal uitgedost zijn om bij het kostuum van de baasjes te passen,...) en sommige stukken zijn gewoon saai om naar te kijken (elke subgroepering heeft z'n eigen clubje en die moeten allemaal mee opstappen in de parade, dus dan krijg je 'south asian gay', gevolgd door 'south asian lesbian', gevolgd door 'south asian transgender',...). En dan zijn er x aantal mannen die van de gelegenheid gebruik maken om eens naakt over straat te lopen, grappig, als je tenminste niet van plan was om te gaan lunchen. ;-) Na de parade zijn we nog effe tot op Civic Center gewandeld waar allerlei kraampjes staan en optredens georganiseerd werden, maar dat was ons iets te druk, dus daar zijn we snel terug vertrokken. We hebben ons maar niet tot in Castro (waar heel veel homosexuelen wonen) gewaagd want daar zal het wel helemaal druk geweest zijn.

Het is alleszins een heel leuke dag geweest en we hebben een hoop goede doelen gesteund (je kan vrijwillig een bijdrage geven aan groepen die in de parade meewandelen of aan de ingang van Civic Center). Ik denk dat we volgend jaar wel terug van de partij zullen zijn.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home