Wednesday, June 21, 2006

Rental Application Virgin

Huren is de normaalste zaak van de wereld in San Francisco. Zelfs mensen die al jarenlang een goede baan hebben, kunnen het zich niet veroorloven een woonst te kopen, dus huurt praktisch iedereen. Maar voor ons Belgen, met een goede baksteen in de maag, is het allemaal een beetje moeilijk te begrijpen. De gemiddelde San Franciscaan ('k zal wel eens opzoeken hoe dat eigenlijk heet) verhuist 1 keer per jaar. Sommigen verhuizen elke 6 maanden. De huurcontracten zijn dan ook opgedeeld in '6 month' en '12 month' leases. 't Is eens iets anders dan de 3-6-9 contracten in Belgie.

De afgelopen weken heb ik zowat op www.craigslist.com geleefd. Hier vind je echt alles wat je kan nodig hebben in de buurt van San Francisco, van appartementen tot auto's, juwelen, huisdieren, vrienden (van de bedenkelijke soort), events,... Ontelbare annonces van appartementen heb ik uitgevlooid, op zoek naar dat ene pareltje. Wel, geloof me, na een tijdje begin je te beseffen dat dat ene pareltje niet bestaat. De appartementen zijn hier zo petieterig klein en zo onmenselijk duur, dat we onze Belgische standaarden effe hebben moeten aanpassen: Je mag echt niet verwachten dat een appartement van 2000 dollar per maand een lift heeft, groter is dan 75 vierkante meter, een nieuwe keuken en badkamer heeft,... Als je dit als uitgangspunt neemt, sta je al een heel eind verder. ;-) Als je dan al iets gevonden hebt dat naar je zin is, vragen ze ook nog eens het hemd van je lijf over je hele leven, en mag je bewijzen dat je 5 jaar geleden echt wel met die ambetante bovenbuurman overeenkwam (je moet dus referenties geven) en je huur op tijd betaalde. Begin d'er maar aan.

Afgelopen weekend waren Dave en ik op dat punt aangekomen: We hadden een 20-tal appartementen gezien en d'er zat echt niks tussen dat 100% naar onze zin was. Dus hebben we een 'gemakkelijkheidsoplossing' gekozen: Vandaag heb ik een 'rental application' ingediend bij Bayside Village (Melrose Place II dus, kijk maar op www.baysidevillage.com). 't Is vlak achter de hoek van waar we nu zitten, SOMA vlakbij het water dus, een redelijk nieuw gebouw, een soort 'gated community', maar wel heel geschikt voor mensen die net in SF aankomen. Voor jullie allemaal beslissen om nu op bezoek te komen (gezien de 3 zwembaden enzo), de Bay Bridge staat ongeveer in onze tuin (niet dat we een tuin hebben, 't is bij wijze van spreken)! Voor diegenen die het niet weten: De Bay Bridge is niet echt aardbevingsbestendig, en die zijn ze nu aan het verstevigen in de hoop dat dat lukt voor de volgende grote aardbeving.

Ik heb dus alle papieren ingevuld en afgegeven, en normaal gezien, horen we binnen drie dagen iets terug over onze aanvraag. Duimen dus dat ze geen problemen hebben met buitenlanders zonder credit reports. ;-)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home